Hoe stop je veilig een honden gevecht?

Als je een hond hebt dan is de kans groot dat je ooit een keer met een aanvaring tussen twee honden te maken krijgt. Hoe weet je of  daar tussen moet komen en hoe doe je dat dan zonder zelf gebeten te worden. 

Theater
Aanvaringen tussen honden lijken vaak erger dan ze zijn. De eerste confrontatie tussen honden die elkaar nog nooit gezien hebben of met een nieuwe hond in het huishouden zijn meestal wedstrijden met een hoop theater, vaak met veel herrie en speeksel.  Als er al gebeten wordt, dan zijn het korte happen en wordt er gelijk losgelaten. Dat betekent dat je je in de meeste gevallen geen zorgen moet maken.

foto: http://drsophiayin.com/
foto: http://drsophiayin.com/: Pak de hond niet bij de halsband vast, dit levert gevaar op. 

Ingrijpen
Is er geen sprake meer van happen, maar wordt er echt gebeten en wil je de honden uit elkaar halen, dan is je grootste prioriteit zelf niet gebeten worden.  Vermijd dan altijd om de honden bij het hoofd of de nek te  pakken. Doe jij of een ander dat toch, dan is de kans groot dat jij of die ander per ongeluk gebeten wordt omdat je met je handen zo dicht bij de bek zit. Ook kan de hond zijn woede richten op degene die hem probeert weg te trekken, met alle gevolgen van dien.

Veilig uit elkaar halen
Met twee mensen kan je het veiligst de honden uit elkaar halen door ze bij hun achterhand vast te pakken en allebei snel naar achteren te trekken. Bewegen de honden veel of kan je niet bij de achterkant komen, probeer dan een hond met je voet op zijn ribbenkast weg te duwen. Maar wees zeer voorzichtig. Buig in ieder geval nooit over de honden heen.
Ligt er iets in de buurt zoals bijvoorbeeld een houten bord, dan kan je dit tussen de honden schuiven en ze dan aan de achterhand uit elkaar trekken. Hier heb je wel wat meer mensen voor nodig.

Afleiden
Een andere, veilige methode is om de honden af te leiden. Laat ze schrikken van water (een emmer, tuinslang, of wat je ook maar in de buurt hebt) of een citronella spray . Maak herrie door ergens op te slaan, zelf gillen helpt niet. Zelfs een kleine afleiding kan helpen. Melissa Morris, een hondentrainer, herinnert zich twee verhalen. De hond van haar schoonmoeder, een Duitse herder, viel een labrador aan die op bezoek kwam. De herder roepen en een tik op haar hoofd geven hielp niet. Haar schoonmoeder gaf toen een licht tikje met een krant en toen liet de hond wel los.  In een ander geval werd een hondengevecht gestopt toen een eigenaar van de hond de deur van de auto open deed en de hond riep dat ze er op uit gingen.  Beide gevallen tonen aan dat creativiteit belangrijker is dan kracht inzetten.

foto: doggingtonpost.com
foto: doggingtonpost.com

Als de honden uit elkaar zijn
Verlies je aandacht niet als je de honden uit elkaar hebt gehaald. Wil je eigen hond blijven vechten of kalmeert hij gelijk? In ieder geval zal er aandacht moeten besteed worden aan de hond die het gevecht niet op wil geven. Is dat je eigen hond, neem dan contact op met een gedragstherapeut. In veel gevallen zal dit gedrag alleen maar toenemen als je geen actie onderneemt.

Voorkomen
Het belangrijkste wat je kan doen is voorkomen dat er een gevecht plaats vindt. Een sterke ‘kom hier’ is dan de basis voor elke hondenbaas. Je kan dan veel confrontaties vermijden als je merkt dat je eigen hond of die van een ander gespannen is.

Bron: vrije vertaling artikel Dr. Sophia Yin

Hoofdfoto: www.imagesbuddy.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.