Eerste kattencafé Nederland geopend

Genieten van een katvormige scone en een warme catachino, terwijl er een kat op je schoot ligt te spinnen. Dat is het idee achter Kopjes, het eerste kattencafé van Nederland.

“Iedereen heeft behoefte aan katten en ik voorzie in die vraag”, zegt eigenares Lenny Popelier tegen DeOndernemer.nl.

Om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen liep Popelier in december mee bij het succesvolle kattencafé Lady Dinah’s Cat Emporium in Londen. Duidelijk communiceren om teleurstellingen bij gasten te voorkomen, is de belangrijkste les die ze er leerde. “De katten zijn in het café de baas, we geven dus geen katgarantie.”

Foto: www.deondernemer.nl

Vorig jaar kondigde je de opening al aan, dat heeft nog lang geduurd.
“In juli had ik via het crowdfundproject het bedrag bij elkaar en ben toen op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor het café. Mijn voorkeur ging uit naar Amsterdam-Noord, omdat ik daar zelf woon en dit deel van de stad erg in ontwikkeling is. Er was daar helaas geen geschikt pand te vinden met een horecabestemming. Uiteindelijk ben ik uitgekomen in de Baarsjes, in een pand van een voormalig café waar de omwonenden veel last van hadden.”

En nu zijn de omwonenden bang voor kattenoverlast?
“Nee helemaal niet, ik heb veel met ze overlegd en ze vinden het juist een heel leuk concept. De scepsis komt bij hen vooral voort uit de angst dat er na mij misschien weer een luidruchtig café komt. Ze hadden liever gezien dat het bestemmingsplan gewijzigd werd, geen horeca meer in het pand.”

Je bent als café gebonden aan strenge hygiëneregels, hoe ga je dat doen met al die katten?
“Er wordt in Amsterdam veel gecontroleerd of huisdieren ergens rondlopen waar ze dat niet mogen. Dat gaat dan voornamelijk om horecagelegenheden. De katten in ons café kunnen niet bij het gedeelte komen waar het eten wordt bereid en opgeslagen. We hebben dat deel afgesloten. Ze mogen wel bij de gasten zitten natuurlijk.”

De catachino, is die gemaakt met kattenmelk?
“Nee, ik vond dat gewoon leuk klinken toen ik de crowdfunding-campagne opzette. Ik probeer natuurlijk wel zoveel mogelijk katgerelateerde producten te serveren, zoals koekjes en scones in de vorm van een kat. Ik heb er ook aan gedacht om op de cappuccino patronen van katten te maken met cacao, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik het afbreuk vind doen aan het product. We serveren hele goede koffie waar dat normaal niet op zit.”


Foto: www.deondernemer.nl

Foto: www.deondernemer.nl

Hoe maak je een café katvriendelijk?
“De katten kunnen via constructies op de muren bijna het hele café rondlopen. We hebben ook krabpalen geplaatst en voldoende ruimte gecreëerd waar de katten kunnen zitten en slapen. Er is zelfs een cat-only-ruimte, waar de katten zich kunnen terugtrekken als ze even geen zin hebben in mensen. Daar staan ook de kattenbakken.”

Dus het kan goed zijn dat ik geen kat tegenkom in het café?

“Dat is mogelijk ja, we geven dus geen katgarantie. De katten zijn de baas en worden nergens toe gedwongen. Ze bepalen zelf of ze bij je willen liggen, geaaid willen worden. Dat probeer ik de gasten ook zo goed mogelijk uit te leggen, om teleurstellingen te voorkomen. De meeste mensen begrijpen het overigens wel hoor.”

Hoe zorg je er voor dat de onderneming een succes blijft?
“De reserveringen lopen momenteel beter dan ik verwacht had, maar ik wil natuurlijk niet dat er over een half jaar niemand meer komt en ik de deuren moet sluiten. Ik ben naar het kattencafé in Londen gegaan om te kijken hoe ze het daar hebben aangepakt. Ik heb er vooral geleerd hoe te communiceren met de gasten. Dat je ze goed moet voorlichten, zodat ze een realistisch verwachtingspatroon hebben van een bezoek. Het succes van dit concept zit hem natuurlijk in de katten, want iedereen heeft behoefte aan katten en ik voorzie in die vraag.”

Dit artikel verscheen eerder op DeOndernemer.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.