Gezichtsexpressie honden hetzelfde als mensen?

Een hond heeft een ontzettend veel expressie in zijn gezicht. In veel gevallen zijn de basisemoties die er samen gaan ook vergelijkbaar met die van de baas. Maar ze hebben wel veel meer mogelijkheden dan de mens.

Flexibel
Mensen kunnen hun gezicht wat minder flexibel gebruiken dan honden. Die oren van ons zijn al helemaal niet te vergelijken met die van onze viervoeters. Daarnaast is het bedrieglijk om menselijke emoties zoals schuldig of verlegen voor de uitdrukking van een hond te gebruiken. Basisemoties zoals blij, angst of stress kunnen we wel goed herleiden.

Ontspannen
Bij een hond die ontspannen is zijn de oren naar voren en zijn de ogen zacht en de bek vaak ook open. Het lijkt alsof de hond lacht of glimlacht. Van zo’n smoeltje worden baas en hond blij.
ontspannen

Verontrust
Vertrouwd een hond de situatie niet, dan is dat net zoals bij ons, van zijn gezicht af te lezen. De mond is strak en gesloten, de oren zijn naar achter, je ziet rimpels boven en onder de ogen en op het voorhoofd. De hond kan angstig of gestrest zijn en dat kan gevolgen hebben.

verontrust

Oogwit
Een detail waaraan je duidelijk kan zien dat een hond niet op zijn gemak is, is wanneer je het oogwit kan zien. Vaak draait de hond zijn hoofd ook weg van de situatie waar hij moeite mee heeft.

stress 1

 Bek likken
Is er niets lekkers in de buurt en likt je hond zijn neus of steekt hij heel snel een stukje van zijn tong naar buiten? Dan is dat vaak een signaal dat hij niet er helemaal gerust in is. Je ziet het bijvoorbeeld vaak als mensen, kinderen of andere honden te snel te dichtbij komen en hij daar niet van gediend is.

likken

Geeuwen
Ook geeuwen wanneer je hond niet moe is, is een duidelijke expressie. Ook hier ‘zegt’ je hond weer dat hij niet op zijn gemak is.

geeuwen

Zelf testen
Kom je een keer een hond tegen waarvan je ziet dat hij wat gespannen is, dan kan je zelf geeuwen en ’tongelen’. Tongelen is snel een klein stukje van je tussen je lippen uitsteken en weer naar binnen trekken.  Het voelt misschien raar en gek om dat te doen, maar de kans is groot dat de hond in kwestie  het terug gaat doen en ontspant. Je kan het ook bij je eigen hond doen als niemand het ziet.

Oppassen
Een hond die ‘bevriest’ en harde ogen heeft; dat betekent oppassen. Vaak zie je dit voor dat de hond gaat grommen, uithalen, aanvallen of bijten.

gevaar freeze

gevaar freeze 2

Alle foto’s in dit artikel komen uit de video van Zoomguide:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.