Anton Fennema, dierenarts

Uit de praktijk van dokter Fennema (16)

Dierenarts Anton Fennema maakt weer van alles mee in zijn praktijk.  Deze week een hevig brakende boxer die de spreekkamer in strompelt. ” Dokter we zijn ten einde raad. Bruno braakt al het hele weekeinde!” 

Bruno bij dierenarts Anton Fennema
Bruno wordt onderzocht door dierenarts Anton Fennema.

De familie Levok had plotseling een zieke brakende hond. Gezien de toestand van Bruno was er duidelijk sprake van groot alarm. Behoorlijk uitgedroogd doordat hij geen vocht kon binnenhouden. Hij was zo sloom dat hij nauwelijks op zijn poten kon staan.

Forse uitdroging
Bloedonderzoek wees op een forse uitdroging en nauwelijks functionerende nieren. Wat was nu de oorzaak van het braken, dat was de volgende opgave.

Eetlust 
Bij het maken van rontgenfoto’s vond ik een vreemde ronde structuur ter hoogte van de maag. Nu staan boxers bekend om hun niets ontziende eetlust. Maar daar had de familie Levok mij niets over verteld.

Schuimballetje 
“Een bal”  Niet begrijpend keek men mij aan. Plotseling ging meneer Levok een licht op. “Een jaar geleden heeft Bruno een schuimballetje opgegeten. We dachten dat het er vanzelf uit zou komen.

Aan het infuus
Bruno kon niet direct geopereerd worden door de ernstige toestand. Na een nacht op de praktijk en een infuus van 3 liter, kon ik de volgende dag het balletje verwijderen.

In dunne darm vastgelopen 
De bal was door de maaguitgang in de dunne darm terecht gekomen en vlak na de maag vast gelopen. Het had een jaar in de maag gezeten en was enkele dagen geleden plotseling doorgeschoten. Toen was de levensbedreigende situatie ontstaan.

Alle ballen verzamelen!
Gelukkig eet Bruno weer als vanouds. Nu zorgen dat alle balletjes uit zijn buurt blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.