Movember, kan mijn hond ook prostaat kanker krijgen?

Petsie.nl vroeg aan dierenarts Laura Dewilde hoe het zit met prostaatkanker bij je hond: “Het bestaat, maar geen paniek”, zegt ze.  In de afgelopen 6 jaar heeft ze geen enkel geval in de praktijk gehad.

Op 1 november, starten de Movember campagnes weer. Een jaarlijkse terugkerende actie die prostaatkanker bij mannen op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Wij vroegen ons af hoe dat zit bij honden en kregen een geruststellende uitleg van dierenarts Laura de Wilde, van Dierenziekenhuis Drechtstreek.

Dierenarts Laura Dewilde werkt sinds 2009 bij Dierenziekenhuis Drechtstreek. Sinds 2011 is zij de vaste dierenarts op de de vestiging in 's-Gravendeel (http://dierenziekenhuisdrechtstreek.nl)
Dierenarts Laura Dewilde werkt sinds 2009 bij Dierenziekenhuis Drechtstreek. Sinds 2011 is zij de vaste dierenarts op de de vestiging in ‘s-Gravendeel (http://dierenziekenhuisdrechtstreek.nl)

Oorzaak
Het mannelijke hormoon testosteron kan goedaardige en kwaadaardige gezwellen veroorzaken bij de hond. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat.

 Symptomen
Als je merkt dat je hond moeite heeft om zijn behoefte te doen en dat het veel minder gebeurt, dan kan hij constipatie hebben. In het geval van tumoren hebben de drolletjes vaak ook een andere structuur . Ze zijn dan meer afgeplat in plaats van rond. Soms gaat het ook gepaard met een beetje bloedverlies. In al deze gevallen is zaak om snel naar de dierenarts te gaan.

Behandeling
In bijna alle gevallen gaat het dus om goedaardige tumoren. De hond krijgt elk half jaar een kuurtje van een week om de hormoonbalans op orde te houden. In het uitzonderlijke geval dat het om een kwaardaardige tumor gaat, dan zijn de vooruitzichten meestal niet zo goed. Meestal zijn er dan snel uitzaaiingen en zal er met pijnbestrijding gestart worden. Maar in de praktijk in ‘s-Gravendeel is er de afgelopen 6 jaar in ieder geval niet een hond met deze vorm geweest.

Patientjes
Tumoren in de prostaat komen meestal voor bij oudere reutjes, vanaf ongeveer 8 jaar en vooral bij grote en middelgrote honden. Een paar keer per jaar ziet Laura Dewilde een hond met de goedaardige variant.

Conclusie
Movember hoeft voor onze honden dus gelukkig niet hoog op de agenda.

Anderen lazen ook:

1. Madelief is mijn heldin
2. Uit de praktijk van dokter Fennema
3. Vijf lessen die jouw hond jou kan leren

Meer Petsie  
Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.