Honden in de war door zomertijd

Het is nu echt aftellen geblazen naar de zomertijd. Eindelijk een uur langer licht. Maar of die verschuiving nou ook zo fijn is voor je viervoeter?  Sommige honden en katten leven zo erg volgens het schema van het baasje dat de zomertijd voor verwarring kan zorgen. Hoe kan je je viervoeter hiermee het beste helpen?

 Net als mensen hebben ook dieren hun eigen biologische klok die vertelt wanneer het tijd is om te eten, slapen of wakker te worden. Die klok wordt in gang gezet door zonlicht. Bij huisdieren tikt de klok niet zo hard omdat zij in een kunstmatige omgeving leven. Licht is lang niet altijd zonlicht, maar de dag van je hond kat begint wanneer het baasje de lampen aandoet.

zomertijd

Vast tijdstip naar buiten 
Mensen bepalen dus de routines van hun geliefde huisdieren, stelt Alison Holdus-Small, onderzoeker bij CSIRO Livestock Industries in Australie. ”Honden bijvoorbeeld, wennen aan een tijdstip waarop ze eten krijgen of uitgelaten worden. Omdat mensen hun routines aanpassen aan de nieuwe tijd, kunnen hun huisdieren hierdoor verward raken.

Dag begint uur eerder  
“Als wij de klok een uur vooruit zetten, gedragen wij ons volgens onze huisdieren opeens vreemd. Voor hen is het onverklaarbaar dat de dag een uur eerder begint of dat ze ineens een uur vroeger eten krijgen dan ze verwachten.”

Gevolg
Gevolg is dat deze verschuiving in gedrag psychologische en fysiologische stres bij dieren kan veroorzaken. Huisdieren kunnen in de war raken als er opeens eerder eten is dan verwacht.

Laat je hond wennen
Volgens de Australische onderzoeker is het beste om je huisdier aan de nieuwe zomertijd te laten wennen door de dagelijkse activiteiten zoals eten en uitlaten met een paar minuten per dag te verschuiven in plaats van in één keer een heel uur.

Bron: LiveScience

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.