Hond hyper? Zo krijg je hem kalm

Is jouw viervoeter overenthousiast, kan hij niet stilzitten en reageert hij op de minste prikkel, dan is het onwaarschijnlijk dat hij echt hyperkynetisch is en is dat goed op te lossen. 

Abnormaal of vervelend gedrag
Er is een groot verschil tussen echt abnormaal gedrag en een hond die dingen doet die het baasje vervelend vindt.  Een puppy is nu een maal drukker dan een volwassen hond en een hond die zijn energie niet kwijt kan gaat zelf uitlaatkleppen zoeken.

foto: http://www.dogsworld101.com/
foto: http://www.dogsworld101.com/

Levensstijl
In de meeste gevallen ontbreekt er iets in de levensstijl van je hond wat het probleemgedrag veroorzaakt.  En dat kan je goed oplosssen.
– Zorg dat je hond voldoende beweging krijgt.
– Geef hem ook mentaal uitdagingen zoals  puzzelen en  spelletjes met baas
– Ga regelmatig wandelen op nieuwe plekken waar veel te ruiken en te zien is.
–  Focus op gewenst gedrag en beloon dat. Dat werkt beter dan straffen.
– Schrijf je samen in voor een cursus: agility, speuren of gehoorzaamheid.  Dit helpt je hond om te focussen, hij kan zijn energie kwijt en van leren wordt hij ook moe.
– Ook goede, gebalanceerde voeding kan veel verschil maken. Want overgevoeligheid voor een bepaalde stof kan je hond rusteloos en hyperactief maken.

foto: http://www.dogsworld101.com/
foto: http://www.dogsworld101.com/

Klinisch
Honden waarbij klinisch (door een dierenarts) hyperkinese wordt vastgesteld zijn meestal ouder dan 3 jaar en hebben nooit geleerd om zichzelf tot rust te brengen. Ze hebben meestal een verhoogde hartslag, ademen sneller en zien er lichamelijk niet goed uit. Ze zijn reactief en snel geagiteerd en blijven lang opgewonden na de minste prikkel.  Deze honden zullen uitgebreid onderzocht moeten worden in een kliniek. Maar dat zijn dus de grote uitzonderingen.

Gedragstherapie
In veel gevallen is er dus niets fysieks aan de hand, maar zijn er andere oorzaken voor het hyperactieve gedrag van je hond.
Je hond is beloont voor ongewenst gedrag. Dit gebeurt in veel gevallen onbewust door het baasje, of de hond heeft zichzelf dit aangeleerd. Ook kan je hond een angststoornis hebben of is hij territoriaal. In deze gevallen kan een goede gedragstherapeut voor een grote verbetering zorgen.

Andere medische oorzaken
Problemen met de schildklier en allergieën kunnen ook een grote verandering in het gedrag van je viervoeter teweeg brengen. In dit geval kan je dierenarts je helpen.  Heb je een senior in huis? Ook zijn hersenen worden ouder, net zoals dat bij veel oude mensen het geval is, kan hij dan minder aan of vergeet hij dingen die voorheen normaal waren.

Artikel vrij vertaald naar een artikel van dr. Karen Becker

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.