Eend zoekt het hogerop

‘Hanging basket duck’ heet de eend in de buurt al. Voor het tweede achtereenvolgende jaar broedt er een eend op een bijzondere plek in het Woudhuis  in Apeldoorn. In een mandje aan het raam van een appartement, hoog boven het water.

“Vorig jaar ‘kwebbeltje’, een bruine eend. Dit jaar wilde ze weer komen, heeft ze er eerst ook op gezeten, maar is ze verdreven door ‘witje”, vertelt bewoonster Wendy le Griep die zich zorgen maak
t over de kuikens als die uitkomen. Volgens ecoloog Gert Jan Blankena komen de kuikens – ook als uit het nest vallen – echt wel goed en zacht terecht.

Bewoonster Wendy le Griep sluit niet uit dat een paar van de eitjes van de verdreven kwebbeltje zijn. Inmiddels wordt het echter wel spannend: het mandje is in een paar weken tijd aardig afgeknabbeld om te dienen als nestmateriaal. Er is nauwelijks nog een opstaand randje over. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat straks de kuikens onvoorbereid uit het mandje duikelen. “Maar op zich gaat dat goed. Vorig jaar ook. Ze hangen een meter of twee boven het water. Vorig jaar sprongen de kleintjes zo het water in. Toen zijn een paar eieren opgegeten door de ekster, maar hebben een stuk of zes kleintjes het gered.” Witje wordt bijgevoerd met stukjes brood. “Dan hoeft ze niet zo vaak weg. Maar de woerd houdt vanaf beneden ook alles in de gaten.”

Meer zorgen zijn er op de Anklaar. Daar heeft een andere eend een nest gevonden op een balkon op drie hoog. De violen zijn vakkundig uit de bloempot gewerkt. “En als de eend even weg is, dekt ze zelf de eitjes toe met de violen die er naast liggen”, lacht Esther Kampman. Hoe dat moet als de eitjes straks uitkomen weet ze nog niet. “Misschien moeten we de Dierenambulance bellen. Want ze zitten hier wel heel erg hoog.”

Volgens ecoloog Gert Jan Blankena loopt het echter niet zo’n vaart. “Die beestjes wegen bijna niks. Ze worden gedwongen te springen door moeder, spreiden hun vleugeltjes en komen over het algemeen zacht terecht. Dat ziet er heel beheerst uit. Het wordt wat anders als ze onderweg bijvoorbeeld een tak tegenkomen: dan wordt het buitelen natuurlijk. En eenmaal beneden aangekomen is het hopen dat er geen kat met de bek open staat te wachten. Het is echter niet gek dat een eend zo broedt: dat is veiliger. Ze zitten ook wel op daken van fabrieken bijvoorbeeld. Je hoeft echt niet de Dierenambulance te bellen. Het komt wel goed.”

Dit artikel verscheen ook in De Stentor

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.