10 dingen die honden haten en mensen toch doen

Onze lieve viervoetige vrienden zijn om op te eten soms, zo lief. Maar met dat geknuffel, vertroetel of ander mensengedrag kan je je hond ook tot waanzin drijven. Wie wilt dat honden onze beste vrienden blijven, staat hieronder uitgelegd welke ergerlijke gewoontes wij hebben en wat we eraan kunnen doen.

the filmstage.com talks dogs
Foto: filmstage.com

Je praat met je hond in woorden
Honden snappen het heel goed als je de woorden ‘uit’,  ‘buiten’,  of ‘af’ tegen ze zegt. Maar als je verwacht dat je een heel gesprek met ze kan voeren, kom je bedrogen uit. Toch communiceren we nog vaak in de menselijke taal tegen onze viervoeters. Soms ook nog eens alsof we het tegen een baby hebben, met een hoge krakende stem ( hoor je jezelf al praten?) . Honden denken dan al gauw dat we in nood zijn. Onze viervoeters praten geen menselijke taal, dus hoe lief je woorden ook zijn, ze komen beter over als je ze non verbaal communiceert.

Wanneer een hond het zat is, kan er dit gebeuren. Foto: nextpictureblogspot.com
Wanneer een hond het zat is, kan er dit gebeuren. Foto: nextpictureblogspot.com


Knuffelen met je hond
De volgende keer als je je armen weer om je harige vriend slaat, bedenk dan dat de meeste honden knuffelen haten. Wij mensen vinden dat knuffelen een uiting is van liefde, blijheid en affectie. Dus voor ons is het normaal om je armen om iemand heen te slaan en diegene liefdevol fijn te knijpen. Maar honden zijn dat helemaal niet gewend. Als een hond een poot op de rug van een andere hond legt, is dat een teken van dominantie.  Veel honden ondergaan de knuffels. Sommige honden voelen zich bedreigd, angstig en voelen zich soms zo in het nauw gedreven dat ze bijten. Indicaties zijn: oren naar achteren, achteruit deinzen, weg leunen.

Bij baasjes zonder routine komt een hond wel eens voor een lege bak te staan op het moment dat ze honger hebben. Foto: bzdogs
Foto: bzdogs

 Baasjes zonder routine
Honden zij het happiest als ze kunnen bouwen op een zekere routine. Ze weten wanneer ze naar buiten mogen en wanneer er eten voor hun neus staat. Daarom is zomer- en wintertijd altijd even wennen voor ze. Ook een wisselend werkschema kan roet in het eten gooien. Honden vinden het ook prettig als de roedelleider regels heeft. Zo weten ze ook wat voor plek ze in de roedel innemen. Structuur houdt onze viervoeters kalm en helpt als ze angstig zijn. Ze weten dan beter wat er van ze verwacht wordt.

schoolclipart.biz

Je hond verkleden
We weten het, dat jasje staat hem zó leuk, net als die muts of dat kekke lakpakje. Maar de meerderheid van de honden vinden het verschrikkelijk. Sommige honden, people pleasers als ze zijn, zullen het tolereren dat ze in een pakje worden gehesen. Maar het is een heel vreemd concept voor onze viervoeters. Het enige dat ze weten is dat lopen met dat bijenpakje aan een stuk moeilijker is en ze erg in hun bewegingsvrijheid beperkt. Het kan geen kwaad je lieveling voor de foto aan te kleden, maar kijk goed hoe je hond reageert en ontkleed je harige vriend als het oncomfortabel lijkt te zijn.

Niet ruiken, niet ontdekken, een verschrikking voor onze viervoeters. Foto: hondenbescherming.nl
Foto: hondenbescherming.nl

Haastige wandelingetjes
Het meest geweldige aan ‘naar buiten gaan’ voor honden is niet dat ze hun plasje kunnen doen, maar vooral het ruiken en het ontdekken.  Niets zo vervelend als je lekker aan die bloem of boom wil ruiken, je territorium wil afbakenen met een urinestraal terwijl de baas aan de riem staat te trekken. Alsof we aan jouw broek staan te trekken terwijl je staat te plassen, ook niet fijn.
Geniet van je tijd buiten (of neem een plu mee), houd de riem niet al te strak en gun je hond zijn  uitje.

 

Leg niet je dominantie op door te staren. het kan agressief gedrag bij de hond opwekken. Foto: wogl cbslocal.com
Foto: wogl cbslocal.com

Intensief oogcontact
Honden communiceren veel met hun ogen. In de dierenwereld is het beleefd om geen direct oogcontact te maken. Direct oogcontact kan namelijk agressie opwekken. Als wij mensen een vreemde ontmoeten die ons de hele tijd aanstaart, worden we daar zelf ook een beetje ongemakkelijk van. Hetzelfde geldt als je een vreemde hond ontmoet. Laat de nieuwe hond je eerst even besnuffelen en aai hem dan pas. Niet je dominantie laten zien door te staren waardoor de hond je eng vindt en een defensieve of agressieve reactie geeft in de vorm van terugstaren en blaffen.

yelling

Schreeuwen
Als je hond aan het blaffen is, of je wilt dat bepaald gedrag stopt, helpt schreeuwen niet. Je zorgt er zo alleen voor dat je hond angstiger wordt. Een roedelleider is altijd kalm en assertief en reageert niet boos of sterke emoties op hondengedrag. Honden communiceren veelal met de ogen, aanrakingen, energie of subtiele uitingen. Schreeuwen komt agressief over op je hond. Hij zal waarschijnlijk niet luisteren als je aan het schreeuwen bent maar alles eraan doen om weg te komen.

 

Foto: imagine.com
Foto: imagine.com

Pesten
Een beetje een open deur want natuurlijk is pesten voor niemand leuk. Toch gebeurd het vaker dan we denken onder het mom van ‘het is grappig’. Dus niet zwaaien of praten tegen een hond door een dichte deur of raam. Niet aan de hond z’n staart trekken enz. Het is niet leuk voor de hond en het kan leiden tot serieuze gedragsproblemen en soms, verdient, een mooi setje tanden in je vlees.
 

Foto: ihatemygirlfriendsdog.com
Foto: ihatemygirlfriendsdog.com

Lang alleen thuis laten
Honden zijn sociale dieren en wanneer ze te lang alleen thuis worden gelaten kan dat leiden tot angst, stress en verveling. Labradors, retrievers en terriërs zijn hier gevoeliger voor dan andere rassen. Doe je het wel dan kan het gevolgen hebben en staat je bank er misschien een tíkkeltje anders bij dan voordat je (lang) van huis wegging.

Foto: Sfcitizen.com
Foto: Sfcitizen.com

Omgang forceren met honden of mensen die ze niet mogen
Net als mensen hebben honden ook hun favoriete vriendje waar ze mee om willen gaan. En honden die ze niet leuk vinden. Sommige baasjes zijn iets te enthousiast en duwen hun viervoeter letterlijk naar de ander toe. Als honden te veel gepushed worden in sociale situaties kan dat juist averechts werken (negeren, vermijden en soms grommen) en heb je een beet te pakken of raken de honden in gevecht. Erger nog is dat het vertrouwen in jou als roedelleider is uitgehold en ze hebben een negatieve associatie met een park.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.