Uit elkaar: wie krijgt de hond? En wat moet je daarvoor doen?

De Kerst ben je maar nét doorgekomen en ook nieuwjaarsnacht was niet om over naar huis te schrijven. Nu weet je het zeker, deze relatie werkt niet meer en jullie gaan uit elkaar. Maar wie krijgt de hond? En wanneer heb je er recht op?

Wie krijgt de hond bij echtscheiding?
Foto: s720.photobucket.com

Als je viervoeter door je ex-partner wordt meegenomen, kan je daar veel verdriet van hebben. We hopen dat je er afspraken over hebt gemaakt. Maar zo niet, dan kan het getouwtrek om de hond  in de hitte van de strijd nogal hoog oplopen.

Sinds januari 2013 worden huisdieren juridisch niet meer als zaak beschouwd. Dat betekent in de praktijk dat als jij en je ex-partner om je harige kameraad strijden, door de rechter ook het belang van het huisdier wordt meegenomen.

uit elkaar: ik hou de hond
Foto: dailystar-uk.co.uk

Hond verdelen
Veel  stellen zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Niet alleen moet er besloten worden wie de bank krijgt of waar de tafel naartoe gaat, maar ook de hond komt in aanmerking voor verdeling als jullie allebei aanspraak willen maken op Fikkie. Natuurlijk wordt bij een scheiding anders gekeken naar de  ‘verdeling’ van de hond dan een koelkast. Omdat de juridische status van de hond is veranderd, telt het belang van het dier net zo zwaar mee als het belang van de twee exen.

Geluk hond meten 
Waar is de hond het gelukkigst is een vraag die zwaar wordt meegenomen door de rechter. Maar hoe meet je het geluk van de hond? Een moeilijke vraag. Daarom wordt er gekeken naar omstandigheden in het verleden en toekomst zoals:

  • huisvesting (is er voldoende ruimte?)
  • expertise (wie heeft de meeste ervaring?)
  • financiële zekerheid (zijn er nu en in de toekomst voldoende financiële middelen voor verzorging en eventuele medicatie?)
  • aanwezigheid (wie is voldoende aanwezig voor verzorging?)
  • wat is een veilige en vertrouwde omgeving voor het dier?
Hond bij echtscheiding
Foto: Amazon.com

Wie is eigenaar? 
Daarnaast is het handig om te weten wie de hond heeft gekocht, wie als eigenaar staat vermeld in de stamboom, het certificaat, het inentingsboekje of het chipregistratieformulier.

Omgangsregeling
Niet alle scheidingen staan bol van de haat en nijd. Gaan jij en je ex-partner goed uit elkaar en wil geen van beide de hond kwijt, dan is een omgangsregeling een goede optie. De afspraken kan je laten vastleggen in een convenant, een document waarin je de afspraken vastlegt en die de advocaat weer bij de rechter inlevert.

Anderen lazen ook:
1.Vijf tips om samen met je hond fit te worden
2. Kan mijn hond geesten zien? 
3.Geen auto, wel samen met je hond op vakantie 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.