Rouwen honden ook?

Op de vraag of honden rouwen is het antwoord een simpel ja. Ieder mens rouwt op een andere manier. Dat is bij honden niet anders. En het gebeurt zowel bij het verlies van een mens als bij het verlies van hun hondenmaatjes of zelfs de kat of het konijn. Of ze precies hetzelfde voelen als wij mensen is een ander verhaal. Dát kunnen ze ons niet vertellen.

Het grote nadeel van onze honden is dat ze vaak maar een paar jaar in ons leven zijn. Ik kan mezelf ook nog levendig herinneren hoe hard ik mijn eerste hondje gemist heb. Maar hoe zit dat dan bij honden zelf?

Youtube: service dog Wiley (sarahvarley13)
Youtube: service dog Wiley (sarahvarley13)

Onderzoek
Rouwen bij dieren werd in het verleden door de wetenschap als onzin afgedaan. Maar die tijd is lang voorbij. Een bekende gedragsbioloog is Prof. dr. Frans de Waal. Hij is vooral gespecialiseerd in mensapen, maar zegt over honden het volgende: “Soms lees ik dat iemand met een groot gezag beweert dat dieren geen intenties en gevoelens hebben, en dan vraag ik me af: ‘Heeft die man soms geen hond?’”. Over heel de wereld worden jaarlijks weer nieuwe onderzoeken gedaan naar emoties bij dieren. En daarin wordt bevestigd wat wij als baasjes al heel lang weten. Natuurlijk kennen onze viervoetige huisgenoten verdriet en blijdschap.

Gevolgen
Het verlies van een een mensen- of hondenmaatje kan behoorlijke gevolgen hebben. Lusteloosheid, niet meer eten, overal in huis zoeken zijn een paar duidelijke signalen. Soms kan het zo erg worden dat de achterblijver zichzelf uithongert en zijn oude huisgenoot achterna reist. Andere honden lijken na een paar dagen er al overheen te zijn. De ernst van de situatie is vaak afhankelijk van het karakter van je hond en van de band die hij had met de overledene.  Heb je meerdere honden, dan zal je ook zien dat ze er allemaal verschillend op reageren.

Wat kan je doen
Het slechtste wat je kan doen is de emoties van je hond totaal negeren. Als je van te voren weet dat je afscheid moet nemen, geef de achterblijver dan de kans om te zien wat er gebeurt. Gaat het om een andere hond die gemist moet worden, neem ze samen mee naar de dierenarts of laat de dierenarts bij je thuis komen. Als je hond erg lusteloos is, probeer dan om een wandelingetje meer te doen, stop zijn favoriete eten in een Kong en geef hem steun als hij daar om vraagt. Heeft je hond een speelmaatje die hij erg goed kent, nodig die dan een keer uit. Stopt je hond met eten ga dan naar de dierenarts en zoek contact met een goede gedragstherapeut. Snel een nieuw maatje in huis halen is vaak niet de oplossing, dat kan voor meer stress zorgen want je de overleden hond kan je niet zo maar een op een vervangen. Je hond kan bovendien ook op jouw eigen verdriet reageren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je emoties voor hem moet verbergen, maar realiseer je wel dat ook dit invloed kan hebben.

Het zijn net geen mensen
Er is geen eenduidig recept voor rouwende honden, net zoals dat er voor mensen ook niet is. En we kunnen nooit helemaal weten wat er in ze omgaat.

Bron: ‘Emoties bij honden’- Paul Vos (uitgeverij Eburon 2010)

Anderen lazen ook:

1. Honden omgekomen Canadese soldaat wachten op thuiskomst baasje
2. De nagels van je hond knippen. Paniek?
3. Vier songs die beter klinken als een hond ze zingt

Meer Petsie  
Je kan Petsie vinden op FacebookTwitter, Instagram en natuurlijk onze blog. Maak je gebruik van Twitter of Instagram? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten!

Een gedachte over “Rouwen honden ook?”

  1. Mijn Beertje is een hondje uit Portugal.
    Hij doet het heel goed en vriendelijk. 15 oktober heb ik hem een jaar. Maar sinds 3 mnd staart hij in 1 hoek van me slaapkamer. In de avond doet hij niks.
    Ik word er nerveus van .
    Kan het iets temaken hebben dat hij voelt dat mijn man heel ziek was. Me man is 10 augustus overleden.
    Kan dit ermee temaken hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.