Met je hond door de sneeuw? Vijf wintertips

Het is nog niet zover, maar Wendy Berghmans vindt dat je er niet vroeg genoeg bij kan zijn. Want; “Als er sneeuw ligt, is het dan verstandig om een lange wandeling te maken met mijn hond Merlo?  En wat voor effect heeft de sneeuw voor zijn pootjes?” We zochten het uit en hebben 5 tips om de winter veilig door te komen.

 hondenpoten sneeuw Tip 1: Zoutvergiftiging  Héérlijk, lekker samen met je hond erop uit in de sneeuw. Thuisgekomen zie je dat je hond zichzelf schoonlikt. Kan toch geen kwaad? Toch wel, want in de winter wordt er gestrooid tegen de gladheid. De pekel kan aan de pootjes van je hond kleven. Als jouw hond zichzelf dan schoonlikt krijgt hij of zij het zout binnen. Krijgt je hond tussen de 1,9 en 3,7 gram zout, per kilogram hond binnen, dan kan het fataal zijn. Klachten kunnen tot 72 uur na inname optreden. Waar je op moet letten is of je hond gaat braken of diarree krijgt. Ook neurologische klachten kunnen optreden.

snowboots-hond-sneeuw Tip 2:  voetzolen insmeren 

Lopen in de pekel vinden honden niet echt fijn. Op een gegeven moment gaat het pijn doen of kunnen de pootjes verbranden of juist bevriezen. Smeer voordat je naar buiten gaat de voetkussentjes in met vaseline of gewone uierzalf. Spoel de pootjes bij thuiskomst af met lauw water. Het is even wennen voor je hond, maar er zijn ook snowboots voor honden verkrijgbaar bij verschillende dierenwinkels

         Tip 3: houd je hond warm

Bron: static.alsa-hundewelt.de

Bron: static.alsa-hundewelt.deTip 3: houd je hond warm

Vriest het? Ga dan niet drie uur lang met je hond wandelen. Ondanks de dikkere vacht krijgt ook jouw hond het op een gegeven moment koud. Wil je een stevige wandeling maken, zorg ervoor dat je hond in beweging blijft. Kortharige honden of honden met een kale buik kan je warm houden door ze ook een dekje of hondenjas aan te doen.

Tekenen dat je hond het koud heeft
Als je hond staat te rillen, in zichzelf gekeerd is, problemen heeft met ademhalen of een zwakke hartslag, heeft je hond het erg koud. Bevriezingsverschijnselen kan je herkennen aan een bleke of blauwe huid die later rood en opgezwollen word of als je hond pijn heeft aan oren, staart of poten. Ga dan snel met je hond naar een warme omgeving, geef suiker voor energie en bel de dierenarts.

 Tip 4: laat je hond niet nat worden
Koud en nat, dat is geen goede combinatie. Honden kunnen zo eerder onderkoeld raken. Is jouw hond een fervent zwemmer en duikt hij toch het water in? Wrijf hem snel droog, kort de wandeling in en ga naar een warme ruimte.

Bron: i.fokzine.net
Bron: i.fokzine.net

Tip 5: geen sneeuw in vacht 
Spelen is de sneeuw is natuurlijk geweldig. Alleen moet je er wel voor zorgen dat er geen sneeuw in de vacht of klontjes aan het haar tussen de tenen en de voetzolen vastvriezen. Voor de hond bemoeilijkt het lopen. Zitten er toch ijsklontjes vast in de vacht, nooit trekken. Knijp ze fijn en verwijder ze dan pas.

Meer Petsie
Je kan Petsie ook vinden op FacebookTwitter en Pinterest. Maak je gebruik van Twitter of Pinterest? Voeg dan #petsie toe aan je bericht en wij zullen de leukste foto’s en berichten retweeten en pinnen!

 Anderen lazen ook: 
1. Zo word je kerstboom huisdierproof
2. Waarom de radio aanlaten voor je hond een oplapmiddel is
3. Weet mijn hond dat het herfst is?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.