Loslopende honden, herken de signalen

Je loopt je lange rondje met je hond aan de lijn en plots komt er een loslopend exemplaar jullie kant op. Herken je dit? En weet je vaak niet wat je dan moet doen. Is het een speelkameraad of een pestkop? Dan vertellen we graag iets meer over goed te herkennen signalen. Honden communiceren voornamelijk met lichaamstaal. Door goed te kijken kan je een hoop leren en voorkomen.

gaat ie mee 2
Foto: www.gaatiemee.nl

Rustig blijven
Het belangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Jouw angst, zenuwen of paniek slaan gelijk over op jouw hond en ook op de hond die naar je toekomt.

Onbeleefd
Een onbekende hond die in een rechte lijn hard op je af komt rennen is heel onbeleefd. Grote kans dat hij overenthousiast boven op die van jou springt. Dan kan je maar het beste rechtsomkeer maken.

Snuffelen en speelboog
Gaat een hond terwijl hij in jouw richting komt, overal lopen snuffelen? Dan geeft hij aan dat hij geen kwaad in de zin heeft. Een hele duidelijke uitnodiging is de speelboog; voorpoten plat op de grond, kont in de lucht en kwispelen.

Kennismaken
Zie je verderop een rustige hond lopen? Dan kan je zelf met je hond aan de lijn in bochtjes gaan lopen zodat de twee elkaar niet constant aankijken. Zorg wel dat je de lijn niet te strak houdt. Honden die elkaar niet kennen zullen er niet gauw voor kiezen om neus tegen neus kennis te maken. Jouw hond moet ook de keuze hebben om zich om te draaien.

Te veel van het goede
Heb je hondje dat heel veel op zijn rug gaat liggen als er een ander in de buurt komt? Dan probeert hij eigenlijk heel hard te roepen dat hij liever geen contact wil. Je kan dan beter naar een rustiger plek gaan en hem eerst een paar vriendjes laten maken in plaats van 300 tegelijk.
En zeg nou zelf, jij bent er ook niet van gediend als je om de minuut door een wildvreemde wordt omhelsd.

Heb jij een allemansvriend of kijkt jouw hond liever de kat uit de boom? We horen het graag van je.

 

Een gedachte over “Loslopende honden, herken de signalen”

  1. Onze hond is sinds okt.”14 5 jaar geworden. Sinds een klein jaartje valt ze af en toe een hond aan. De eerste hond die ze aanviel was een Pinkenees, ik heb trouwens een new foundlander, die al sinds jaar en dag, zolang we daar lopen, tegen onze hond erg gromt en blaft, tot kwijlens aan toe. Ik dacht onze hond wil die hond terecht wijzen dat ze er niet meer van gediend is. Daarna is het ook met andere verschillende honden gebeurt, grote en kleine. Onze hond is regelmatig gebeten door kleine hondjes, dan wordt het vaak afgewimpeld, van het valt wel mee. Maar als je naar haar snoet kijkt zie je toch wel littekens, en als het andersom is, is het foute boel!! Onze hond bijt die andere honden niet, want als het gebeurt ben ik al te laat. Maar we hebben nog, tot nu toe, geen bijt wonden bij die honden geconstateerd. Ik begrijp het niet waarom onze hond zo reageert, soms merk ik het aan haar, maar soms ook niet, dan ben ik totaal verrast. Ze liep altijd los, maar ga haar nu wel steeds meer vasthouden omdat het vertrouwen minder wordt, en dat wil ik niet ze is mijn maatje!! Hoe nu te handelen? Ze is trouwens ook bang voor harde geluiden heeft dat er misschien ook invloed op? Ik hoop dat iemand mij en mijn hond kan helpen zodat we weer vrij kunnen genieten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.